Skip links
drveni peleti basici

Kako izabrati drveni pelet – Dobri, bolji ili najbolji?

S obzirom na razne opcije grijanja na drvene pelete i individualne preferencije potrošača, zapravo ne postoji nešto poput “najbolje vrste drvenih peleta” ili “najbolje marke drvenih peleta”. Ipak, postoji “najbolji drveni pelet za vas”. Kako birate? Postavite si ova pitanja.

Koji su peleti bolji – od tvrdog ili mekog drva?

Za tradicionalne peći na drva, drvo za ogrjev od tvrdog drva obično se smatra boljim jer gori duže i ima više toplinske energije. Kod drvenih peleta to nije slučaj. Drveni peleti se komprimiraju, pa je gustoća i peleta od tvrdog i mekog drveta otprilike ista. Ovisno o vrsti drva i drugim čimbenicima, peleti od mekog drveta mogu imati 10-20% više BTU po težini od peleta od tvrdog drva jer meko drvo u sebi ima smole koje imaju veću toplinsku vrijednost od drvenih vlakana.

drveni pelet close up

Koja je razlika između običnih i premium peleta?

Iako neki proizvođači drvenih peleta proizvode “običan” i “premium” razred peleta, ne postoji utvrđeni standard za te oznake. Najbolje je znati razlike. Na primjer, peleti se mogu napraviti od:

  • Jedna vrsta drveta
  • Mješovite vrste drva
  • Bilo s čistim tvrdim ili mekim drvetom
  • Drveni otpad
  • Papira, kartona i kore

Trebate li kupovati domaće eko drvene pelete?

Neki brendovi drvenih peleta dostupni su samo lokalno, neke marke drvenih peleta su široko dostupne u trgovinama, a ostali drveni peleti mogu se naručiti samo putem interneta.
Postoje mnoge prednosti kupnje lokalnog, uključujući podržavanje lokalnih drvnih industrija i radnika. Također, energija potrebna za transport drvenih peleta je ogromna, tako da kratka transportna udaljenost pomaže okolišu.

U Bašići d.o.o. svojim kupcima isporučujemo drvene pelete vrhunske kvalitete od 2012. Ponosni smo što predstavljamo vrhunske pelete tvrtke Bašići koji duže gore i proizvode manje pepela od ostalih peleta. Ovi peleti su uvijek rangirani blizu vrha u kvaliteti u mnogim nacionalnim istraživanjima i izrađeni su u Koprivnici od cijelih okrčenih vrhunskih trupaca mekog drveta. Evo zašto ih preporučujemo:

  • Toplinski učinak – mjeri se u BTU-ima, stoga potražite pelete s višim BTU-ima. Najbolji peleti su u rasponu od 8.000-8.500.
  • Nizak sadržaj vlage – ako koristite pelete s niskom vlagom, neće trebati toliko dugo da se vaša peć na pelete zagrije. Najbolji peleti imaju udio vlage od 10% i ispod.
  • Nizak sadržaj pepela – Ovo opisuje koliko je pepela preostalo u odnosu na količinu drva koja je izgorjela. Zbog puno proizvedenog pepela vaša peć će raditi manje učinkovito, stoga potražite pelete s oznakom “nizak sadržaj pepela” Volumen od 0,6% ili manje dobar je izbor.
  • Bez aditiva ili kore – Peleti bez kore, kartona, ljepila ili recikliranih materijala duže gore i proizvode manje pepela.

Bašić peleti

Želite li isprobati drvene pelete iz Bašići d.o.o.? Samo nazovite na broj 048 637 545 kako biste saznali više o opcijama kupnje i isporuke drvenih peleta ili svratite u naše sjedište u Koprivnici kako biste preuzeli i kupili osobno.