Skip links
drveni peleti cover basici doo

Energetska učinkovitost peleta

Da bi shvatili energetsku učinkovitost peleta, trebamo shvatiti što je pelet i kako se radi. Drveni pelet je komad mljevenog drva, osušen i prešan da ima dvostruku veću energetsku gustoću živog drva. Osim povećane gustoće, pelet ima veću kalorijsku vrijednost, jeftinije troškove transporta, lakše skladištenje te automatizirano rukovanje. U biti, sirovina od drvenih peleta postaje održiva zamjena za fosilna goriva kao što su nafta ili prirodni plin. To je biomasa koja se koristi za dobivanje toplinske energije,a  radi prešanjem drvnih ostataka s vlažnosti manjom od 10 % i to mu daje visoku energetsku učinkovitost. 

Energetska vrijednost peleta (4,7 kW/h).

 

Peleti se mogu proizvoditi od bilo koje od pet općih kategorija biomase: industrijskog otpada i koproizvoda, otpada od hrane, poljoprivrednih ostataka, energetskih usjeva i djevičanskog drva.

Prednosti drvenih peleta

– Peleti su obnovljiva i održiva toplinska i energetska sirovina, proizvedeno 100 posto od drva.

– Peleti su ugljično neutralni. Kada izgaraju, ispuštaju istu količinu ugljičnog dioksida kao što ispušta drvo kada raste u šumi.

Koštaju manje od fosilnih goriva. Troškovi drvenih peleta daleko su manji i stabilniji od sve veće cijene fosilnih goriva.

– Peleti su dostupni lokalno te se mogu kupiti i naručiti u mnogim trgovinama.

basici doo drveni pelet

Drveni pelet - Bašići d.o.o. - klasično pakiranje od 15kg.

Kako se uspoređuju peleti prema ostalim izvorima toplinske energije

Za grijanje jedna tona drvenih peleta je jednaka…
– 120 litara lož ulja
– 170 litara propana butana
– 16.000 ft3 prirodnog plina
– 4.775 kWh električne energije

Primjena i upotreba drvenih peleta

Primjena drvenih peleta je velika u cijelom svijetu i upotreba peleta od biomase može se vidjeti u svakodnevnici. Drveni peleti se zapravo proizvode od poljoprivrednog ili šumskog otpada kao što su slama, piljevina, bagasa, ljuska kikirikija, ljuska suncokretovih sjemenki, strugotine, stabljike žitarica, itd.. Peleti se prerađuju postupkom drobljenja, sušenja, miješanja, peletiranja, hlađenja, prosijavanja i pakiranja. Peleti od biomase se široko koriste kao novo “zeleno” energetsko gorivo, koje se uglavnom koristi kao zamjena za fosilna goriva (ugljen, nafta i prirodni plin) i s obzirom na učinkovitost primjenjuju se u raznim industrijama.

Drveni peleti u industrijskoj upotrebi

Materijal biomase bez procesa peletiziranja ima samo nisku toplinsku vrijednost, ali i visoke emisije stakleničkih plinova kao što su ugljični dioksid i sumporov dioksid koji su ubojica ozona. Govoreći o industrijskoj upotrebi materijala biomase, opseg uporabe je prilično opsežan, a problem onečišćenja zraka postaje sve intenzivniji. Međutim, primjena drvenih peleta riješit će probleme. Osim toga, široka uporaba peleta biomase povećat će energetsku vrijednost otpadnog materijala biomase tijekom zagrijavanja, a emisije onečišćujućih tvari značajno će se smanjiti.

Drveni peleti također su popularni kod malih peći za sustave kućnog grijanja i opskrbe toplom vodom. Mala peć na biomasu na pelet je najbolja opcija za sustav grijanja kućanstava i opskrbu toplom vodom zbog svoje energetske učinkovitosti i cijene. Čak i ugostiteljstva i domaći roštilji bi mogli uzeti drvne pelete kao zamjenu za drva.

Bašić peleti

Proizvedeni isključivo za potrebe grijanja, sa svojom velikom energentskom učinkovistosti nude više od ostalih sirovina za manje novaca. Potrošnja peleta može varirati od korisnika do korisnika no u svakom slučaju dolazi do uštede. Za više informacija o peletima možete nam se obratiti putem kontakt obrasca.